Bland grönsakerna jag gör i keramik, är vitlöken helt klart min favorit. Den är lagom stor, ligger fint i handen och har precis tillräckligt med efterarbete för att inte bli tråkig. Vitlökarna är gjorda i stengodslera med tekniken tumning.
Om du inte har tillgång till keramikugn, har DAS en lufttorkande lera som sen kan målas med akryl.
Den blir inte lika hård och därmed inte lika hållbar men är ett okej alternativ när den bara ska användas till dekoration.
När jag tummar utgår jag från en liten lerklump som jag sen bearbetar till ett ihåligt klot - lite likt en ballong. Ballongens väggar ska vara så jämntjocka som möjligt. Vitlöken måste vara ihålig (och inte homogen) då det annars bildas stora spänningar i leran när den torkar och senare bränns. Dessa spänningar kan göra att leran spricker. Ju tunnare tjocklek, desto mindre spänningar.
Innan du går vidare till nästa moment ska du se till att vitlöken inte är för mjuk. Jag brukar låta den stå ett par timmar och torka innan jag går vidare. Har du inte tid att arbeta vidare med den senare på dagen, täck löken med en handduk, så håller den sig bra till dagen efter.
Går det ett par dagar tills du kan fortsätta, behöver du även här lägga plast över för att den inte ska torka helt.
Nu när vitlöken blivit lite fastare kan du jobba vidare.
Till den andra bränningen, glasyrbränningen, behöver du en (upp och nervänd) trefot som vitlöken ska stå på för att inte brännas fast i ugnsplattorna. Denna gör du med så spetsiga fötter som möjligt för att minimera de märken den lämnar efter på godset.
Skröjbrän vitlök och trefot i ugn upp till ca 980 grader.
När vitlöken blivit skröjbränt kan den målas och glaseras. Jag målar roten med ljusbrun underglasyr och glaserar den i vit glasyr.
Är det stengods du jobbar med, ska vitlöken, ståendende på trefoten, glasyrbrännas i ugen till ca 1240 grader.
Det är alltid lika spännande varje gång man öppnar ugnen. Glasyrer ter sig olika beroende på lertyp, temperatur, var den står i ugnen (indirekt temperatur) samt vad annat du har i ugnen.
Halloween har kommit för att stanna. Som många andra älskar vi högtider och allt det bär med sig - så att där kommit en till, välkomnar vi med hull och hår!
Halloween är härligt och lite läskigt på samma gång. Vi har valt att göra en dukning som både är dekorativt vuxet och med läskigt inslag. Det blir mycket mys med ljus, pumpor, fladdermöss och skelett. Se hur vi började och hur det sedan blev massa deko (kanske lite för mycket :).
NYFIKEN PÅ
INFORMATION
Copyright © Alla rättigheter förbehållna