Inspiration

Helgkurs på Hjørnholm Pil

Är du intresserad av pilflätning är detta det helt rätta stället för dig!

Hjørnholm pil ligger i Jylland, Danmark och drivs av Anne Mette Hjørnholm.


Helena tog en helg ur kalendern och styrde kosan mot vest och hittade en underbart inspirerande verkstad där Anne Mette håller helgkurser för kreativa kursister.

Korgar, korgar och åter korgar

Med GPS'n som bästa vän hittade jag hela vägen fram till Anne Mettes gård som ligger långt ute på landet, lite öster om den lilla landsbyn Hjerm.

En bra bit från Skåne, men värt att köra långt efter.


I en mysig verkstad, uppvärmd av en öppenspis, samlades vi, 7 kursister, Anne Mette och hennes två hundar. Regnet stod som spön i backen hela helgen men vi märkte det nästan inte - vi hade full fokus på hantverket (och kanske att nå att göra så mång korgar som möjligt 😂).


Tittar man runt i Anne Mettes verkstad finner man mängder av korgar i olika tekniker, färger och storlekar. Här finns franska korgar, näverkorgar, flätade fat, brödkorgar, ramverkskorgar, skulpturella korgar med många fler. Varje kniv, avbitare, tyngder och snöre har sin plats. Trots ordningen som råder finns den där härligt bohemiska kreativiteten där. Så fort man stiger in i verkstaden rinner all stress av en och man går in i en annan värld - en värld av kreativ ro.


Pilflätning är ett hårt hantverk - händerna värker och man får blåser på fingrarna. Men det är värt varenda skavsår. Jag älskade det och tar gärna en hel veckas kurs till 😃. Det är en magisk känsla att se vad man kan förvandla några grenar till.


Jag gjorde en vedkorg som innebar traditionellt flätande. Med lite god vilja hann jag nästan med två korgar. Den sista korgen blev en ramverkskorg. Denna hade jag haft på önskelistan helt sedan jag anmälde mig till kursen.


Nästa gång - för det blir helt säkert en näst gång

😍 - blir det en skulpturell korg, en så kallat "kaoskurv" på danska. 

Pilodling

Anne Mette odlar själv pil på hennes gård i stora pilodlingar.

Pilen växer hela våren, sommaren och hösten för att, till vintern, skördas i december/januari, gärna precis innan frosten kommer.

Pilen klipps så tätt på sticklingen som möjligt och sorteras i längder direkt efter skörden.

Pilen samlas i buntar och torkas stående, torrt och luftigt, i 2-6 månader. När pilen väl är torr kan den förvaras i många år.

Torkar pilen i sol får den en mer gyllen färg. Torkar man den mörkt, blir färgen mer mörk.

Som allt annat trä, krymper pil när den torkar. Det är en av anledningarna till att man torkar den. I själva verket kan man lätt fläta med färsk pil. Men när korgen sen torkar, krymper varje pilgren, så att korgen blir lös.

För att kunna använda den torkade pilen ska den mjukas upp igen. Det gör man vid att blötlägga den i vatten i cirka en vecka.

När pilgrenarna kan böjas 90 grader utan att knäcka är de klara att flätas med.

Anne Mette Hjørnholm

Anne Mette är utbildad vävare vid Danmarks designskole i Köpenhamn därtill har hon tagit en lärarutbildning i bildkonst.

Intresset för pilflätning startade redan '89 då hon tog ett treveckors kurs hos Bent Vinkler, en känd profil inom pilflätningskretsar. 


"Jeg kan bedst lige rammeverkskurve og franske kurve. Lidt hvilket humør man er i. Ibland kan jeg lige at nørde mig ned, ibland kan jeg lige de større dimensioner."


2005 startade Anne Mette sitt företag och är i dag en av de få personer som faktisikt kan livnära sig på pilflätning. Anne Mette odlar sin egen pil, producerar, föreläser, undervisar och ställer ut sin konst.


"Det er mine kurve der er på Norrviken  - kæmpe kaoskurve!! Der var jeg over på et tidspunkt da kurverne blev for bøvlet at transportere. Det er virkelig et skønt sted! Jeg blev indkvarteret i brudesviten! Jeg følde mig lidt...jeg kom i arbejdstøj og lade næsten tøjet udenfor 😆."


Pilflätning har tagit henne till många olika ställen där hon håller kurser - Tyskland, USA, Canada, England, Walse med flera.


"Min største udfodring var Danfoss Univers - en 11 meter lan tunnel jag gjordte i 2005. Vi brugte 3 ton pil!"