DEKO

JULFINT vardagsrum

Vi fullkommligt älskar julen! Precis som vi älskar halloween och påsk - alla helgdagar där vi får lov att pynta och dressa upp hemmet. Hur känner du? Är du lika glada i att dekorera och göra fint hemma?


Här får du en glimt av vår tolkning av julen i år. Grönt, hållbart, smart och faktiskt billigt.
Vi tar tillvara på det vi har hemma, det vi hittar i naturen och på loppis. Dessutom har vi lyxen att ha Helena som älskar DIY, så den vinkeln får du alltid på köpet 😂 .

Julen är till för att samlas

Vi har valt att bygga julens känsla runt eldstaden i denna blogg. Ofta i ett vardagsrum har just eldstaden en central plats och det är också där vi samlas med familj och vänner. Har du inte en eldstad så fungerar våra dekorationer lika bra ändå.

Eldstaden

Ovanför eldstaden har vi hängt en stor krans. Kransen ger att mäktigt intryck när man kommer in i rummet. Längre ner i bloggen kan du läsa mer om kransen.


Vid sidan av eldsatden har vi två piedestaler med vimsiga granar i två olika storlekar. För att sätta fokus på granarna, som hamnat i hörnan, har vi satt ett varmt ljus som lyser på granarna underifrån. Läs mer om  hur du gör de vimsiga granerna här.


Framför eldstaden har vi satt två julbockar. Julbockarna har vi uppgraderat till en lyxigare version. Blogg och DIY-video om julbocken hittar du längre ner i bloggen.

Julkrans i storformat

Krans på dörren har de flesta, men varför stanna där? Här har vi gjort en krans med hela 70 cm i diameter. Kransen ska hänga inomhus ovanför eldstaden. Den är gjord i material som håller sig bra trots att den kommer att hänga inomhus under hela julen.


Kransen är härligt stor och yvig. När du binder din krans, se till att använda stora grenar. Då får den en organisk form och samtidigt går den snabbare att binda. Har du inte själv mod att kasta dig ut i en krans kan du säkert beställa den hos din lokala blomsterhandlare.


Liknande kransen band vi en lång ranka på ståltråd till att ha som dekoration på bordet. Praktiskt och bra att binda ihopa dekorationen så att det inte ligger löst på bordet. Det gör det enkelt att flytta om man vill duka upp med annat.


Att ha hemma

 • Stålring Ø70 cm
 • Ståltråd
 • Cypress
 • En
 • Tall
 • Murgröna
 • Kottar

Vimsiga granar

Dessa vimsiga granar har vi hittat inspiration till på Pinterest. Där är många som gör dem och i all världens olika tappningar. Vi tycker det är fint att blanda grönt för att få lite dynamik i granen. Den sneda toppen gör man med hjälp av en ståltråd som först fästes på granens stamm.


Här nedan har vi listat det vi använde, men det går såklart bra att använda vilket grönt du än kommer över. Dock ska du tänka på att ha något grönt som inte barrar om du tänker att ha den inomhus.

 

Att ha hemma

 • Pinne på fot (vi gjöt en cementfot)
 • Tjock ståltråd
 • Ståltråd att binda med
 • Cypress
 • Tall
 • Mörgröna
 • Lärkkottar

Bordet

Vi har ett brett soffbord som är hela 85 cm bred. Detta gör att vi kan ha en stor dekoration och samtidigt få plats både med glöggfika och paketöppning.


Dekorationen på bordet har mycket grönt i sig med inslag av ljus och juldekorationer. Vi har bundit samman cypress, tall, en och kottar på en lång kraftig ståltråd. Som en krans men i form av en ranka 😊. På så sätt är den lätt att flytta på vid behov.


Som kompletterande juldekoration har vi använt  julgranskulor, samma som i granen för att skapa en helhet i rummet. Vi har även använt stora valnötter i keramik från Lilla makeriet. Sist men inte minst har vi satt fyra stycken guldljusstakar som lyser upp dekorationen - köpta på loppis.

Julgranen

Julgranen går i svart med inslag av ljusbruna färger från naturen.


Innerst i granen, närmast stammen, har vi lagt ljusslingan 'Kluster' från LightsOn. Denna gör att vi får ett varmt bakgrundsljus som lyser upp julgranspyntet innefrån. Den andra ljusslingan är en traditionell ljusslinga med julgransljus.


Julgranskulorna är ett loppisfynd vi har pimpat med svarta band. Det blev riktigt fint. De lite ruffa kulorna mot det lyxiga bandet ser klassiskt ut.

Mer om julkulorna kan du läsa här nedan.


Grankottarna har vi hittat ute på en av våra promenader. Det finns rikligt med kottar av alla de slag i naturen, så ta med en korg på din daglig promenad. För att få dem att fästa i granen har vi lagt en ståltråd om kottens rot och lindat fast den i granen.


Valnötterna har vi liknande julkulorna fäst i ett satinband. Mer om valnötterna kan du läsa längre ner i bloggen.


För att dölja jugransfoten har vi placerat ut härliga fårfällar från gotlandsfår. 

Uppgradera dina gamla julkulor

Årets julkulor hittade vi på Lions loppis. De kostade bara en krona styck så vi tänkte att vi gott kunde kosta på oss långa sidenband. 


Vi klippte sidenband på ca 60 cm, vek dem dubbelt och slog en råbansknop så att vi fick en ögla på ca en decimeter. Vi trädde på julkulan och band fast den med ytterligare en råbansknop.

De två lösa ändarna lät vi hänga fritt nerför kulan.

Vill du hellre ha en rosett slår du bara den utav de två fria ändarna.


Resultatet blev verkligen snyggt! De gamla, lite tilltuffsade, kulorna gjorde sig toppen i kontrast till de lyxigt glänsande sidenbanden.

 

Att ha hemma

 • Gamla kulor
 • Sidenband

Valnötter i granen

En billig och fin dekoration till granen är valnötter. Vi har valt att kombinera dem med svarta sidenband men du kan så klart välja vilken färg och material du vill ha i din gran.


Vi klippte sidenband på ca 50 cm, vek dem dubbelt och slog en råbansknop så att vi fick ögla på ca en decimeter. Mellan de två lösa ändarna av bandet limmade vi fast valnöten och lät banden hänga fritt nerför valnöten. Vill du hellre ha en rosett slår du bara den utav de två fria ändarna.


Att ha hemma

 • Limpistol
 • Limstift
 • Sidenband
 • Valnötter

BLOGG och DIY-video

Pimpa din JULBOCK


Har du en gammal julbock på vinden eller har hittat en skamfilad bock på loppis. Eller tycker du bara att den behöver välkomnas in i 2020-talet?På juluppdrag i Schweiz 🇨🇭


Helena har varit på uppdrag i Schweiz och gjorde där en stor krans som fönstermålning. Ett riktigt roligt uppdrat att få måla på så stora fönster - nästan som ett skyltfönster.

Med storslagen utsikt över Rigi ⛰️ - en vackrare arbetsplats får man leta efter!